Skip to main content

ЗДОРОВА ЇЖА ДЛЯ СЕРЦЯ

Ми є те, що ми їмо. Справді, наше харчування впливає на весь організм — зокрема й на роботу серцево-судинної системи. Так, однією з причин артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту вважається саме незбалансований раціон.

Що робити, аби зберегти серце здоровим? Маємо кілька порад:

  • Більше фруктів, овочів та ягід, адже вони є важливим джерелом вітамінів та мінералів. ВООЗ рекомендує вживати щонайменше 400 г (або 5 порцій) овочів, фруктів та ягід на день, тож варто додавати їх до кожного приймання їжі.
  • Більше клітковини — вона допомагає знизити рівень холестерину в крові. Обирайте цільнозернові продукти та не забувай про бобові та горіхи.
  • Менше солі. Надмірне споживання натрію сприяє підвищенню кров’яного тиску. ВООЗ наголошує: доросла людина має з’їдати не більше 5 г солі в день (1 чайна ложка без верху). І не забувайте про “приховану” сіль в оброблених харчових продуктах.
  • Менше цукру. Рекомендована денна доза — до 25‒50 г (4-8 ч. л.) на добу. Обмежте споживання продуктів з доданим цукром, а солодощі краще заміняйте фруктами та ягодами.
  • Що там з жирами? Надавайте перевагу рослинним оліям, горіхам, авокадо, рибі. І уникайте трансжирів — зазвичай вони містяться у промисловій випічці та смажених стравах.

Добре, що влітку можна відриватися на повну. Смакуйте сезонні овочі, фрукти й ягоди та отримуйте максимум користі для організму!

Стань на варті свого серця — обирай здорову їжу!

Джерело:  Центр громадського здоров’я України